Experimentul Pitești recunoaștere internațională la Festivalul de Film din Bogota

Pe 16 noiembrie, lung-metrajul Experimentul Pitești a făcut senzație la Festivalul de Film Internațional din Bogota, Columbia, marcând o premieră internațională pentru cinematografia românească. Filmul-document a fost selectat la prestigiosul “Bogocine,” cel mai mare festival de film din America Latină, fiind comparat cu Festivalul Internațional de Film de la Cannes în Europa. Acesta reprezintă primul film românesc de lung-metraj înscris în competiția festivalului, semnificând o bornă istorică pentru industria cinematografică locală.

Victoria Baltag, regizoarea talentată și pasionată, devine primul regizor român selectat la Festivalul Internațional de Film din Bogota, iar Experimentul Pitești este primul film românesc înscris în categoria “lung-metraj” a competiției oficiale a acestui festival de prestigiu. La cea de-a 40-a ediție a festivalului, doar 10 filme din peste 15,000 de producții trimise spre selecție au fost alese pentru categoria “film de lung-metraj,” subliniind importanța și recunoașterea de care se bucură această creație remarcabilă.

Cu toate acestea, producătorii filmului au întâmpinat dificultăți în obținerea sprijinului financiar pentru deplasarea la festival, deși Festivalul este recunoscut de către Centrul Național al Cinematografiei (CNC). În ciuda acestor provocări, Experimentul Pitești continuă să cucerească publicurile internaționale, fiind selecționat și la Festivalul de Film European de la Lima, Peru, Festivalul de Film European din Calgary, Canada, Festivalul Internațional de Film de la Manizales și alte evenimente de prestigiu din întreaga lume.

Victoria Baltag, pe lângă rolul de regizor, este invitată să țină o serie de cursuri master class la universitățile din Columbia și Peru, contribuind astfel la dezvoltarea cunoștințelor și aprecierii cinematografiei independente în aceste țări.

Experimentul Pitești dezvăluie povestea adevărată petrecută între 1948-1952 în România, cunoscută sub denumirea de “fenomenul re-educării” sau “experimentul de la Pitești”. Acest film artistic, realizat fără buget și susținut de 120 de actori și 800 de persoane implicate benevol timp de 12 ani, este și ultimul în care apare marele actor român, Ion Caramitru, un susținător dedicat al acestui proiect altruist.

Experimentul Pitești este nu doar o creație cinematografică remarcabilă, ci și un simbol al perseverenței și pasiunii în fața provocărilor. Victoria Baltag și echipa ei demonstrează că dedicația și talentul pot traversa frontiere și că istoriile românești pot ajunge să fascineze și să emoționeze publicuri din întreaga lume.

Filmul independent Experimentul Pitești a avut Proiecția de Gală in memoriam Ion Caramitru la TNB in data de 9 martie 2022 despre care poți în articol