(R)evoluție, spectacol manifest la Teatrul Excelsior

Teatrul Excelsior anunță premiera spectacolului-manifest (R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI. (R)evoluție, spectacol manifest la Teatrul Excelsior

Într-o lume în plină (R)evoluție digitală, Teatrul Excelsior aduce în atenția publicului un spectacol inovator, intitulat (R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI. Regizat de Radu Nica, cunoscut pentru contribuțiile sale remarcabile la scena românească, spectacolul reprezintă o incursiune captivantă într-un viitor apropiat, rediscutând limitele umanității în contextul schimbărilor sociale și digitale. Premiera acestui manifest teatral are loc la Sala “Ion Lucian” a Teatrului Excelsior pe data 18 și 19 noiembrie 2023.

Piesa, scrisă de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, și tradusă de Mircea Sorin Rusu, se inspiră din lucrările lui Yuval Noah Harari, unul dintre cei mai influenți gânditori ai momentului. (R)Evoluție propune o privire asupra unui viitor nu foarte îndepărtat, redefinind conceptele de umanitate, intimitate și etică, atât în lumea reală, cât și în cea digitală.

Radu Nica, în prima sa colaborare cu Teatrul Excelsior, aduce pe scenă un spectacol dinamic și vizual captivant, construit în cheie absurdă. Cu umor inteligent, ironie și empatie pentru vulnerabilitatea umană, spectacolul explorează modul în care revoluția tehnologică afectează relațiile, alegerile și atitudinile sociale. Într-un peisaj în care ecranele și procesoarele dictează, (R)Evoluție ne îndeamnă să reflectăm asupra promisiunilor și influențelor acestei revoluții.

Prin secvențe spectaculoase, actorii-performeri ai Teatrului Excelsior testează diferite mijloace de expresie artistică, jucându-se cu limitele proprii în raport cu tehnologia. Spectacolul explorează provocările unui viitor în care viețile noastre devin ușor prelucrate de algoritmi, iar liberul arbitru pare a fi o amintire.

(R)evoluție, spectacol manifest la Teatrul Excelsior

Spectacolul îi aduce pe scenă pe Mircea Alexandru Băluță, Alex Călin, Oana Predescu, Andreea Hristu, Alex Popa și Matei Arvunescu. Echipa artistică, condusă de Radu Nica, include nume precum Theodor Cristian Niculae (scenografie), Florin Fieroiu (mișcare scenică), Andrei Cozlac (video design), Traian Marin (lighting design) și Adrian Piciorea (muzică & sound design), cu producătorul spectacolului, Camelia Moroianu.

(R)Evoluție nu se oprește doar la explorarea aspectelor tehnologice, ci și la provocarea cu întrebări existențiale. Cum facem față înlocuirii umane de către algoritmi? Ce dileme etice ne așteaptă în era designului genetic? Spectacolul abordează aceste teme într-o manieră comică și provocatoare, imagând scenarii absurde care ne fac să reflectăm asupra morbului autodistrugerii umane.

(R)Evoluție la Teatrul Excelsior reprezintă nu doar o premieră teatrală, ci și o incursiune captivantă în inimile și mințile spectatorilor, provocându-i să reflecteze asupra impactului tehnologiei într-o societate aflată în continuă schimbare. În timp ce asistăm la această evoluție, spectacolul ne amintește să nu uităm de esența umană și de dragoste în vremea (R)evoluției digitale.

Hai la premiera spectacolului manifest (R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI pe data de 18 și 19 noiembrie, orele 19:00 la Teatrul Excelsior. Durata spectacolului: 1h 50 min (fără pauză) interzis persoanelor sub 14 ani Atenție: Spectacolul conține efecte speciale sonore și vizuale ce pot afecta persoanele cu fotosenzitivitate și sensibilitate cardiacă.

Biletele se pot achiziționa online, direct din site-ul teatrului și din platforma de ticketing cât și în format fizic, de la casa de bilete a teatrului.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Despre autori:

Yael Ronen angajată ca regizor la Teatrul Maxim Gorki din Berlin, unde face parte și din consiliul artistic, Yael Ronen s-a născut la Ierusalim în 1976.

Spectacolele ei, extrem de apreciate la nivel mondial inclusiv prin Premiul european pentru „Noi realități teatrale“, abordează în principal conflicte istorice sau sociale profunde, dar și teorii ale conspirației, ca în recentul Operation Mindfuck – Based on a True Story, But Not Really. Hakoah Wien, de la Schauspielhaus Graz, ce a primit Premiul Nestroy pentru teatru, în 2013, în Austria.

Montată de Yael Roen în premieră mondială, la Gorki, adaptarea după romanul Olgăi Grjasnowa – All Russians Love Birch Trees. Common Ground, este o meditație asupra urmărilor războiului din fosta Iugoslavie. Spectacolul a fost invitat la Festivalul Theatertreffen din Berlin și a obținut premiul publicului la Mülheimer Theatertage.

Din selecția Theatertreffen au făcut parte și cele mai noi producții ale ei de la Teatrul Maxim Gorki – Erotic Crisis, Das Kohlhaas-Prinzip și The Situation, despre situația din Orientul Mijlociu – declarat spectacolul anului în 2016.

În 2017, a regizat Winterreise, cu trupa de la nou înființatul Exil Ensemble de la Gorki. Montările ei recente includ Roma Armee (care s-a jucat și la București), A Walk On The Dark Side, Yes But No, Third Generation – Next Generation și Blood Moon Blues.

Dimitrij Schaad născut în Kazahstan, în 1985, Dimitrij Schaad a studiat actoria în perioada 2005–2009 la Academia Bavareză de Teatru „August Everding“ și la Academia de Teatru din Sankt Petersburg. În perioada 2010–2013 a făcut parte din trupa Teatrului Bochum.

A colaborat cu regizori precum Roger Vontobel, Sebastian Nübling, Jan Klata și Jan Neumann. În 2011 a obținut „Bochum Theater Prize“  și a fost declarat „Cel mai bun tânăr actor“ la Festivalul NRW Theatertreffen, iar în 2014 criticii de la „Theater heute“ l-au desemnat, în secțiunea dedicată tinerei generații de creatori, „Actorul anului“.

Din 2013 până în 2019, a făcut parte din trupa Teatrului Gorki, unde a jucat în spectacole precum All Russians Love Birch Trees, The Kohlhaas Principle, The Situation și Denial, toate în regia lui Yael Ronen, și a avut rolul principal în adaptarea lui Hakan Savaş Mican după Fallada – Little Man – What Now?

De asemenea, a avut un rol important și în Get Deutsch Or Die Tryin’ de Necati Öziri, în regia lui Sebastian Nübling.

Împreună cu Yael Ronen a scris piesa Operation Mindfuck – Based on a True Story, But Not Really.

(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI de Yael Ronen și Dimitrij Schaad

text inspirat de Yuval Noah Hararid

Traducere: Mircea Sorin Rusu

Regie: Radu Nica

Scenografie: Theodor Cristian Niculae

Mișcare scenică: Florin Fieroiu

Video design: Andrei Cozlac

Lighting design: Traian Marin

Muzică și sound design:  Adrian Piciorea

Producător: Camelia Moroianu

Distribuție:

Richard “Ricky” Martin – Mircea Alexandru Băluță

Dr. Stefan Frank – Alex Călin

Tatjana – Oana Predescu

Lana – Andreea Hristu

René – Alex Popa

Alecto – Matei Arvunescu