Biz PR Awards prezintă campionii în PR și comunicare în 2023

Ediția a 12-a a BIZ PR AWARDS & CONFERENCE 2023 a dezvăluit clasamentul agențiilor de PR de succes din România. Pe primul loc în acest an se află la egalitate două agenții remarcabile: McCann PR și MSL The Practice.

Pe podium se regăsesc, de asemenea, GOLIN România (locul al doilea) și GRF+ (locul al treilea în Top PR România 2023).

Agențiile de PR din primele 10 poziții includ: The Public Advisors (locul 4), WefflerMark (5), SmartPoint (6), Oxygen PR (7), GMP&U (8), Rogalski Damaschin Public Relations (9) și Conan PR (10).

În colaborare cu compania de cercetare Unlock Market Research, clasamentul evaluează performanțele de afaceri ale agențiilor de PR din România, corelate cu percepția acestora de către companiile care plătesc pentru servicii de consultanță în comunicare.

Lista completă a celor mai bune 30 de agenții de PR din România în 2023, împreună cu metodologia de cercetare dezvoltată de Biz și Unlock Market Research, poate fi găsită pe www.revistabiz.ro.

Realizat pe baza unui studiu Biz și Unlock Market Research, Top Biz PR România încorporează colectarea și analiza indicatorilor care măsoară performanțele de afaceri ale agențiilor de PR și reputația acestora în rândul companiilor cu care colaborează.

În contrast cu edițiile anterioare, clasamentul nu se axează doar pe venituri, profitabilitate sau tarife, ci include și evaluările clienților, toate acestea fiind integrate într-un algoritm dezvoltat în parteneriat cu Unlock Market Research.

Top Pure PR România 2023

În premieră în acest an, Biz și Unlock Market Research au introdus un top 10 al agențiilor care se ocupă predominant de PR (peste 80% din activitate).

Acest clasament este condus de MSL The Practice, urmată de GOLIN România (locul al doilea) și GRF+ (locul 3). Lista continuă cu The Public Advisors (4), GMP & U (5), Conan PR (6), Brain 4 Strategy (7), Chapter 4 România (8), Total PR (9) și Decisepoate (10).

Gala Premiilor BIZ PR AWARDS 2023

Premiile acordate în baza studiului prezentat în exclusivitate în cadrul galei BIZ PR AWARDS includ:

 • Locul 1: McCann PR
 • Locul 1: MSL The Practice
 • Locul 1 pentru Agenții cu peste 80% din business în zona de PR: MSL The Practice
 • Cea mai mare creștere în categoria agențiilor cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro: Conan PR
 • Cea mai mare creștere în categoria agențiilor cu cifra de afaceri peste 1 milion de euro: Oxygen
 • Profitabilitate: SmartPoint
 • Cea mai populară agenție: McCann PR
 • Creativitate: Golin

Premii speciale pentru campanii și proiecte includ:

 • Inovație în comunicare: Campania de lansare AQUA Carpatica Flavors – AQUA Carpatica
 • Comunicare sustenabilă: Campania „Săptămâna reciclării” – Kaufland România
 • Profesionistul anului în Comunicare Corporate: Andreia Urzică, Head of Corporate Communication, Impetum Group
 • Aliat al Culturii: Casa de Flori
 • Creativitate Digitală: Fainoșag App – Orkla Foods
 • Promovarea Antreprenoriatului: 5 to go
 • Campion al Culturii: Vodafone România

Trofeele acordate laureaților au fost create de artistul Ovidiu Toader.

Marta Ușurelu, proprietara Biz, declară: „În fiecare an, adunăm comunitatea oamenilor implicați în Comunicare, de la PR, marketing, Public Affairs și vânzări, la mințile creative din agenții și companii, freelanceri și specialiști care caută mereu modalități noi pentru a inova într-un domeniu prezent aproape în toate deciziile noastre.

Biz și Unlock Research au transformat BIZ PR AWARDS într-un reper în industrie și una dintre cele mai respectate gale la care aspiră profesioniștii din domeniu.”

Kaufland este partenerul principal al BIZ PR AWARDS & CONFERENCE. Partenerii evenimentului includ Garanti BBVA, Arta De a NU Vinde, AQUA Carpatica, McCann PR Romania, MSL The Practice, Golin. Partener de cafea: 5 to go.

Partenerul media principal a fost Radio Guerrilla.

Despre Biz și Biz Agency

Revista Biz se mândrește cu una dintre cele mai puternice comunități de business din țară, organizând evenimente de afaceri și proiecte speciale în cele mai mari orașe din țară și în 11 capitale din lume, pe 3 continente. Business-ul Biz Agency include revistele Biz și Haute Culture Magazine by Biz, Biz Events – o divizie puternică de organizare a evenimentelor, Biz Storymakers – servicii de content marketing pentru clienți, Biz Market View – o divizie dedicată studiilor de piață și portalul online revistabiz.ro.

Biz este brandul care adună o comunitate puternică de oameni de afaceri, atât online, cât și offline.

Biz Market View: Divizia de cercetare de piață și-a făcut simțită prezența prin realizarea unor studii și topuri importante în parteneriat cu agenții de cercetare, acoperind cele mai importante domenii de activitate din România: Top 50 de companii performante, Anuarul directorilor de marketing, Top 20 de companii IT pentru care merită să lucrezi, Topul agențiilor de PR din România, Brand Ro sau BizTech.

Biz Events: Divizia organizează anual zeci de conferințe de business și evenimente corporate sau gale, livrând conținut relevant în formate inovatoare și atractive pentru publicurile țintă.

Revista Biz: Este o voce originală și profesionistă a presei de business din România, o revistă deschizătoare de drumuri, cu proiecte editoriale care aduc valoare cititorilor și comunităților de business.

Biz Storymakers: Divizia transformă mesajele corporate sau de marketing într-o poveste valoroasă din punct de vedere al formei și conținutului, punând la dispoziția brandurilor toate platformele de comunicare ale Biz Agency.