GERTRUDE în regia lui Silviu Purcărete la TNB

O reinterpretare fascinantă a universului lui Shakespeare

Am avut privilegiul de a participa la premiera piesei “GERTRUDE” la TNB – Sala Studio, și pot spune că am fost pur și simplu captivat de experiența oferită de acest spectacol remarcabil. GERTRUDE reprezintă o adaptare remarcabilă a celebrei opere Hamlet a lui William Shakespeare, semnată de talentatul dramaturg român, Radu F. Alexandru.

Cu toate acestea, ceea ce face această producție cu adevărat specială este modul în care prezintă povestea din perspectiva unică a mamei lui Hamlet, Gertrude.

Silviu Purcărete, regizorul genial din spatele acestui spectacol, a reușit să monteze o premieră absolută la Teatrul Național “I.L. Caragiale” din București, după o pauză de 11 ani de la ultima sa producție. Prin evaluarea textului lui Radu F. Alexandru drept “o scriere impresionantă și emoționantă,” Purcărete a reușit să ofere publicului o viziune provocatoare și profundă asupra acestui mit shakespearian.

Unul dintre aspectele notabile ale acestei producții este distribuția sa neobișnuită, unde toate rolurile, inclusiv personajele feminine, sunt interpretate de actori-bărbați. Claudiu Bleonț a oferit o interpretare fenomenală a lui Gertrude, în timp ce Mircea Rusu l-a jucat pe Claudius cu o prezență puternică pe scenă.

Marius Manole a adus o perspectivă cu totul inedită asupra lui Hamlet, iar restul distribuției, formată din Alexandru Potocean (Horațio), Marius Bodochi (Duhul), Paul Chiribuță (Polonius) și Lari Giorgescu (Ofelia), au contribuit la un ansamblu de excepție.

Reacția entuziastă a spectatorilor a fost evidențiată de ropotele de aplauze care au durat aproape 10 minute.

Această adaptare aduce în prim-plan o logică narativă inedită, care îi provoacă pe spectatori să privească povestea bine-cunoscută dintr-o perspectivă complet nouă. Regizorul Silviu Purcărete a reușit să aducă pe scenă o interpretare profundă și originală a operei lui Shakespeare.

Nu trebuie să uităm să menționăm că Radu F. Alexandru este un scriitor, dramaturg, scenarist și politician român cu o carieră impresionantă. Piesa “GERTRUDE” se alătură listei sale de creații de succes, care includ și alte piese notabile precum “Nimic despre Hamlet,” “Domnul Sisif,” “Recviem,” și multe altele.

Alegerea regizorului Silviu Purcărete de a distribui numai actori-bărbați în rolurile feminine ale piesei “GERTRUDE” poate fi privită din mai multe perspective.

Una dintre explicații ar putea fi dorința de a sublinia contrastul dintre aparență și esență, explorând teme legate de identitate și mascaradă. Această alegere poate sugera că, în această lume coruptă și violentă din piesă, totul este înșelătorie și falsitate.

O altă explicație ar putea fi că regizorul a dorit să aducă un element de comic și parodie în interpretare, pentru a sublinia aspectele absurde și ipocrite ale poveștii. Prin aceasta, el poate sări în contradicție cu tonul tragic al operei lui Shakespeare și să provoace spectatorii să reflecte asupra convențiilor teatrale și de gen.

Nu în ultimul rând, alegerea poate fi inspirată de tradiția teatrului elisabetan, unde toate rolurile erau interpretate de bărbați, inclusiv personajele feminine.

Aceasta poate fi o formă de omagiu adus epocii lui Shakespeare și, în același timp, poate încuraja publicul să privească dincolo de aspectul fizic al actorilor, concentrându-se pe calitatea interpretării lor artistice.

În concluzie, piesa “GERTRUDE” în regia lui Silviu Purcărete reprezintă o experiență teatrală excepțională care aduce în prim-plan o perspectivă nouă și provocatoare asupra operei lui Shakespeare.

Cu o distribuție de excepție și o regie impresionantă, acest spectacol merită cu prisosință atenția iubitorilor de teatru și a celor care doresc să vadă o reinterpretare captivantă a unui clasic literar. Cu siguranță, acesta va rămâne în memoria spectatorilor pentru mult timp de acum înainte.