Noaptea albă a filmului românesc în București

Noaptea albă a filmului românesc în București

Pe 15 septembrie, Bucureștiul se transformă într-un tărâm al filmului românesc, în care pasionații și curioșii se adună pentru a sărbători arta cinematografică autohtonă. Este Noaptea Albă a Filmului Românesc, un eveniment de neratat care aduce peste 30 de filme și scurtmetraje românești în peste 10 locații din oraș.

Unul dintre punctele culminante ale serii este proiecția filmului “Libertate,” inspirat din evenimentele petrecute la Sibiu în decembrie 1989. Regizorul Tudor Giurgiu și actorii Ștefan Iancu, Cristi Popa, Cristina Casian, Andreea Grămoșteanu și Florentina Țilea vor fi prezenți la Sala Luceafărul (fostul Cinema PRO) pentru a împărtăși cu publicul experiența din spatele camerei de filmat și pentru a răspunde la întrebările curioșilor.

Un alt moment de avanpremieră este programat la Cinema Elvire Popesco, unde va fi proiectat filmul “Mammalia” în prezența actorului István Téglás și a producătoarei Diana Păroiu. De asemenea, spectatorii vor avea ocazia să vadă în avanpremieră filmul documentar “De ce mă cheamă Nora când cerul meu e senin,” regizat de Carla Teaha, și filmul “Tigru,” în regia lui Andrei Tănase, în prezența actorului Paul Ipate și a producătoarei Irena Isbasescu.

Dorian Boguță, protagonistul comediei “Încă două Lozuri,” va fi la Hollywood Multiplex – București Mall pentru a răspunde întrebărilor spectatorilor, în cadrul proiecției filmului. Alături de el se va afla regizorul Paul Negoescu. De asemenea, filmul “Dragoste pe muchie de cuțit,” regizat de Germain Kanda, va fi proiectat în avanpremieră în prezența actorului Alin Panc.

La Cinema Muzeul Țăranului Român, Bogdan Mirică, regizorul filmului “Boss,” va împărtăși povești și experiențe cu publicul, iar la Cinemateca Union, spectatorii vor putea urmări în avanpremieră filmul “Cazul inginerului Ursu,” regizat de Liviu Tofan, care va fi prezent la proiecție.

Un moment special de la ediția de anul acesta a Nopții Albe a Filmului Românesc este proiecția de la Cinemateca Eforie a filmului “Balanța,” la împlinirea a 90 de ani de la nașterea regizorului Lucian Pintilie. În holul Cinematecii, spectatorii vor putea admira o expoziție cu fotografii ale regizorului. De asemenea, cu ocazia Centenarului Gopo, la Cinemateca Eforie vor fi proiectate scurtmetraje regizate de Ion Popescu Gopo, reimaginate muzical live de Dan Alexandru și Alexandru Olteanu.

Pe lângă aceste proiecții, Noaptea Albă a Filmului Românesc oferă proiecții gratuite la Sala Cinema – UNATC, Grădina cu Filme CREART, UNTeatru și Grădina Muzeului Național al Literaturii Române.

Evenimentul este posibil datorită eforturilor Asociației pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, și este co-finanțat de Primăria Municipiului București.

Biletele pot fi achiziționate online pe https://eventbook.ro/festival/noaptea-alba-a-filmului-romanesc sau direct de la casieriile cinematografelor.