BIEFF.13: Cinema-ul ca vis – Festivalul Internațional de Film Experimental București

Festivalul Internațional de Film Experimental București (BIEFF) revine în atenția cinefililor pentru cea de-a 13-a ediție a sa. Cu o programare de excepție și parteneriate prestigioase, BIEFF.13 promite să ofere publicului român o experiență cinematică unică. În acest articol, vom explora detaliile festivalului și evenimentele sale speciale, cu un accent deosebit pe colaborarea cu Berlinale Forum Expanded și proiecția filmului “Eureka” semnat de regizorul Lisandro Alonso.

Unul dintre punctele forte ale BIEFF.13 este parteneriatul său cu Berlinale Forum Expanded și Arsenal – Institute for Film and Video Art. Această colaborare aduce în atenția publicului român o selecție de scurtmetraje inedite din arhivele celor două instituții de renume mondial. Acest aspect subliniază angajamentul BIEFF de a aduce la București cele mai interesante și inovatoare producții cinematografice internaționale.

Eureka: Un moment special în închiderea festivalului: Un moment deosebit în cadrul BIEFF.13 este proiecția în premieră națională a filmului “Eureka,” cel mai nou titlu semnat de celebrul regizor Lisandro Alonso. Acest film aduce în prim-plan un nume cunoscut în industria cinematografică, Viggo Mortensen, într-un rol principal captivant. Filmul este programat să fie proiectat în închiderea festivalului, oferind spectatorilor o experiență cinematografică de neuitat.

Berlinale Forum Expanded: O incursiune în lumea viselor: Arsenal – Institute for Film and Video Art sărbătorește șase decenii de activitate prin explorarea unei părți din vasta sa arhivă de filme. Secțiunea specială prezentată la BIEFF în colaborare cu acest institut de prestigiu invită publicul să descopere noi legături și perspective în cinematografie. Programul curatoriat de Angelika Ramlow și Uli Ziemons, intitulat “Visează filmele oi electrice?”, aduce în prim-plan opere care explorează visele și logica acestora prin intermediul cinematografiei. Aceste filme ne provoacă la introspecție și fabulație, explorând teritorii stranii și tulburătoare ale cinemaului.

filmul EUREKA

Eureka: Un film hipnotic despre colonialism: Filmul “Eureka” reprezintă o nouă creație a regizorului Lisandro Alonso și pune în lumină condiția popoarelor indigene. Cu o narațiune complexă ce se desfășoară în trei planuri diferite, acest film dezvăluie locuri și epoci distincte, aducând în prim-plan elemente precum cuțite, arme, mingi de baschet, avertismente ale poliției și poțiuni magice. “Eureka” este un experiment anti-narativ ce continuă explorările regizorului asupra colonialismului, promițând o experiență cinematografică hipnotică.

Filmul “Eureka” va închide cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București, cu o proiecție specială și în premieră în România. Evenimentul este programat pe 1 octombrie, la ora 20:00, la Cinemateca Eforie, imediat după Gala de decernare a premiilor acordate în secțiunile competiționale.

BIEFF.13 se anunță a fi un festival captivant, care aduce în prim-plan inovația și creativitatea cinematografică internațională. Cu proiecția filmului “Eureka” și colaborarea cu Berlinale Forum Expanded și Arsenal – Institute for Film and Video Art, festivalul promite să ofere publicului o experiență cinematică de neuitat. Biletele și programul vor fi disponibile în curând, iar până atunci, iubitorii de film pot achiziționa abonamente în avans, de pe EVENTBOOK, pentru a se asigura că nu ratează acest eveniment cinematografic remarcabil.