Bucharest International Dance Film Festival #9

În perioada 7-10 septembrie, Bucureștiul va deveni epicentrul mișcării și al expresiei artistice, întrucât Bucharest International Dance Film Festival (#BIDFF) se pregătește pentru cea de-a 9-a ediție a sa. Acest festival fascinant aduce laolaltă filme de dans din peste 10 țări, oferind spectatorilor o călătorie captivantă prin lumea dansului și a mișcării.

În inima festivalului se află Competiția Internațională de Scurtmetraje, în care 25 de filme vor concura pentru premii prestigioase. Aceste filme provin din diverse colțuri ale lumii, inclusiv Marea Britanie, Belgia, Franța și, desigur, România. Juriul, format din personalități de marcă din industria artistică internațională, va alege câștigătorii. Printre membrii juriului se numără Flor Firvida Martin din Argentina, Heike Selzer din Germania și Ana Macara din Portugalia.

Această ediție a festivalului este organizată în jurul a patru teme centrale: Hidden Senses, Inner Voices, Critical Gestures, și Blurred Moves. Fiecare categorie aduce în fața publicului filme care explorează teme complexe și variate, cum ar fi lupta împotriva societăților injuste, critica capitalismului sau introspecția profundă asupra sinelui.

Printre filmele din selecție se numără titluri precum “And Me, I’m Dancing Too” (regizat de Mohammad Valizadegan, Cehia), “Warsha” (regizat de Dania Bdeir, Franța / Liban), “Boléro” (regizat de Nans Laborde-Jourdàa, Franța) și “I Remember It Rained” (regizat de Connor Simpson, SUA). O listă completă a filmelor este disponibilă pe site-ul festivalului.

Festivalul nu se rezumă doar la filme de dans. În parteneriat cu Festivalul Internațional de Film de Animație Animest, BIDFF va prezenta și scurte animații de dans pe 10 septembrie, la Cinema Elvire Popescu. De asemenea, festivalul oferă o experiență unică de realitate virtuală (VR) cu cinci producții impresionante, care promit să ducă spectatorii în lumi noi și captivante.

Deschiderea festivalului va fi marcată de proiecția filmului “Omen” (Belgia / Congo), câștigător al New Voices Prize în secțiunea Un Certain Regard la Cannes în 2023. Acest lungmetraj spune o poveste intensă despre patru tineri acuzați de vrăjitorie în Africa modernă și este o proiecție de neratat.

Pe lângă “Omen”, spectatorii vor avea oportunitatea de a urmări și alte lungmetraje, cum ar fi “Smoke Sauna Sisterhood” (regizat de Anna Hints, Estonia, 2022), “Kite Zo A (Leave the Bones)” (regizat de Kaveh Nabatian, Canada / Haiti, 2022) și “Theater Camp” (regizat de Molly Gordon și Nick Lieberman, SUA, 2023). În plus, festivalul va aduce în fața publicului spectacole de dans contemporan inovatoare, cum ar fi “Silver Veiled” de Ginevra Panzetti & Enrico Ticconi și “Political Mother: The Final Cut” de Hofesh Shechter.

BIDFF #9 aduce în București o serie de invitați speciali, printre care se numără artistele Sarah Vanhee, Flor Firvida Martin, Heike Selzer și Ioana Vreme Moser. Acești profesioniști vor susține masterclass-uri și performance-uri care vor încânta și inspira publicul.

De asemenea, portughezii Luis Malaquias și Bruno Duarte vor aduce spectacolul “Amebas Traidoras” și vor ține un atelier de film de dans.

BIDFF #9 se desfășoară în diverse locații din București, inclusiv la Cinema Elvire Popesco, Grădina cu Filme – Cinema & More, Centrul Național al Dansului București, /SAC @ MALMAISON, LINOTIP – Centru Independent Coregrafic și Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice “Amalia și Șef Rabin Dr. Moses Rosen”.

Festivalul este posibil datorită sprijinului generos al partenerilor, cum ar fi Conceptual Lab by Theo Nissim, Goethe Institut, Flanders State of the Art, precum și Mariage D’Or, Five Continents și Jarre by Alouette.

Pentru detalii complete și programul detaliat al festivalului, vizitați site-ul oficial www.bidff.ro sau urmăriți evenimentul pe paginile de Facebook și Instagram ale festivalului.

Bucharest International Dance Film Festival #9 este un eveniment cultural de primă mărime, care aduce în atenția publicului fascinația dansului și a mișcării într-un mod inedit și captivant. Cu filme din peste 10 țări, spectacole live, lungmetraje impresionante și experiențe de realitate virtuală, acest festival promite o călătorie artistică extraordinară. Nu ratați ocazia de a vă bucura de această explozie de creativitate și expresie artistică în inima Bucureștiului!