Libertate Filmul care aduce Revoluția Română pe marile ecrane

După o primire entuziastă la festivalurile de film de la Sarajevo și TIFF, așteptarea este pe cale să se încheie pentru fanii cinematografiei românești. Filmul “Libertate,” regizat de Tudor Giurgiu, care explorează evenimentele Revoluției Române din 1989, pregătește o lansare spectaculoasă în cinematografele din întreaga țară, începând cu 6 octombrie. Cu toate acestea, cei implicați în acest proiect cinematografic deosebit își pregătesc terenul de lansare printr-un turneu de promovare ce va cuprinde mai multe orașe din România și culminând cu o premieră de gală la Sala Palatului din București pe 2 octombrie.

Echipa filmului “Libertate” va porni într-un turneu de promovare în țară, care începe pe 25 august și se întinde pe parcursul a câteva săptămâni. Această călătorie cinematografică va aduce regizorul Tudor Giurgiu și membrii distribuției mai aproape de publicul român, oferind șansa de a participa la proiecții în avanpremieră și de a discuta despre film. Turneul va include oprire la destinații precum Odorheiu Secuiesc, Buzău, Brăila, Botoșani, Oradea și Brașov. Cu toate acestea, apogeul acestui eveniment va fi premiera de gală programată la Sala Palatului din București pe 2 octombrie, cu sute de invitați așteptați să participe. Informații complete despre programul turneului și modalitățile de achiziționare a biletelor pentru fiecare oraș pot fi găsite pe site-ul oficial al filmului, transilvaniafilm.ro.

“Libertate” este un film profund inspirat din evenimentele reale care au avut loc în Sibiu în timpul Revoluției din 1989. În mijlocul haosului și al panicelor generate de protestele maselor împotriva autorităților, o unitate de miliție devine brusc ținta unui asalt violent, care se transformă într-o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, securiști și civili. În încercarea sa de a scăpa de asediu, căpitanul de miliție Viorel (interpretat de Alex Calangiu) este capturat și acuzat că este terorist. Distribuția filmului mai include nume importante ale cinematografiei românești precum Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu, Mirela Oprișor, Leonid Doni și Cuzin Toma. Scenariul a fost scris de Cecilia Ștefănescu și Tudor Giurgiu, după o idee de Nap Toader.

Cu o poveste impresionantă și distribuție de excepție, “Libertate” promite să ofere o experiență cinematografică captivantă. Începând cu 6 octombrie, filmul va putea fi văzut în cinematografele din toată țara.

Iată ce au spus câțiva critici despre film:

  • Alberto Păduraru a declarat: “Filmul a reușit să construiască un veritabil ecosistem, fascinant a fi urmărit, cu micro-tensiuni, țeluri, ambiții și peste toate astea plutind o umanitate frustă. Dinamismul, însă, face filmul de la cap la coadă. Și angrenează foarte bine publicul, scenele colective au o forță aparte, castul în sine dă o forță aparte oricărei scene, iar imaginea e realmente de invidiat.”
  • Juriul CICAE de la Sarajevo Film Festival a spus: “Filmul surprinde esența unui moment istoric semnificativ și explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est.”
  • Cineuropa a comentat: “Tudor Giurgiu zugrăvește o imagine realistă a haosului și tulburărilor revoluționare, pune sub semnul întrebării istoriile deja stabilite și, cel mai important, creează un film palpitant care captează atenția spectatorilor.”

“Libertate” este o co-producție România-Ungaria, produs de Libra Films și Mythberg Films, și este distribuit în România de Transilvania Film. Pentru distribuția internațională, filmul a fost achiziționat de compania londoneză Reason8.

Pentru mai multe informații și noutăți despre “Libertate,” puteți urmări paginile lor de social media:

De asemenea, puteți să vă țineți la curent cu alte filme distribuite de Transilvania Film prin:

Cu lansarea iminentă și cu aprecierile critice pozitive, “Libertate” promite să fie unul dintre cele mai importante filme ale anului în cinematografia românească. Nu ratați ocazia de a afla mai multe despre acest film și de a-l viziona în cinematografele din toată țara din 6 octombrie.