Apel la Memorie: Să nu uităm.Călătorie în anii de dictatură

Închiderea sezonului I al turneului național este marcată de un eveniment deosebit: expoziția “Apel la Memorie. Să nu uităm. Călătorie în anii de dictatură,” care aduce în prim-plan obiecte autentice și mărturii emoționante din perioada 1949-1952, anii de dictatură comunistă, și se desfășoară sub umbrela filmului “Experimentul Pitești.”

Expoziția de Obiecte Autentice

Punctul central al acestei expoziții impresionante este reprezentat de obiecte care au aparținut studenților închiși la Pitești în perioada menționată și care au fost donate regizoarei Victoria Baltag de către urmașii acestora. Aceste obiecte reprezintă o mărturie importantă a trecutului dureros al României și sunt o amintire vie a greutăților și abuzurilor suferite de către cei care au trăit în acea perioadă.

De asemenea, expoziția prezintă exponate originale din recuzita filmărilor lungmetrajului documentar “Experimentul Pitești,” care este prezentat pentru prima oară în capitală. Aceste exponate oferă o perspectivă fascinantă asupra procesului de realizare a filmului și a eforturilor depuse pentru a aduce în lumina reflectoarelor o pagină întunecată din istoria României.

Arta contemporană pentru o Cauză Nobilă

Expoziția nu se oprește aici. Ea găzduiește o colecție impresionantă de lucrări semnate de artiști contemporani care și-au donat operele pentru a sprijini proiectul și filmul “Experimentul Pitești.” Aceste lucrări unice nu doar că îmbogățesc expoziția, dar și aduc un suport financiar crucial pentru continuarea proiectului.

Detalii despre Expoziție

Expoziția este deschisă publicului în perioada 24-27 august 2023 și se poate vizita la galeria Galateca din București, situată pe Str. C.A. Rosetti 2-4. Programul expoziției este de la 12:00 la 20:00 în zilele de sâmbătă și duminică, și de la 11:00 la 19:00 în celelalte zile ale săptămânii. Fiecare vizitator este invitat să facă o donație, cu o contribuție minimă de 100 lei, pentru a sprijini proiectul.

Evenimente Speciale

Pe 26 august, în cadrul expoziției “Apel la Memorie. Să nu uităm. Călătorie în anii de dictatură,” regizoarea Victoria Baltag va prezenta filmul “Experimentul Pitești” la Galateca, oferindu-le astfel celor prezenți ocazia de a se familiariza cu această dramă istorică și cu eforturile depuse pentru a o aduce la viață pe marele ecran.

De asemenea, expoziția va include un moment vizual special pregătit de către Victoria Baltag în colaborare cu doamna Elena Mazarini, nora Generalului Mazarini, care va vorbi despre cele trei lucrări semnate de Fag Negrescu, parte integrantă a expoziției. Aceste lucrări reflectă momente de neînchipuit din timpul detenției lui Fag Negrescu la Pitești.

O Istorie Dureroasă care Nu Trebuie Uitată

Expoziția și filmul “Experimentul Pitești” ne reamintesc de o perioadă întunecată din istoria României. Acest experiment de mutilare emoțională și fizică prin tortură, inițiat de regimul comunist, este considerat unul dintre cele mai înfiorătoare evenimente din Europa de Est. Cu toate că se referă la trecut, această expoziție și filmul au o semnificație profundă în contextul actual, deoarece ne ajută să înțelegem mai bine consecințele unui regim totalitar și să prevenim repetarea unor astfel de orori.

Un Demers Cultural-Educativ Continuu

Această expoziție face parte dintr-un demers mai amplu al Victoriei Baltag, care a planificat pentru întregul an 2023 o serie de evenimente cultural-educative legate de filmul de lung metraj și tema acestuia. Acest proiect este rezultatul colaborării dintre producătorii filmului, muzeul “Undeva în Comunism” și Galateca.

Cum Puteți Contribui

Vizitarea expoziției și donațiile reprezintă modalități prin care puteți sprijini acest proiect important. Donațiile pot fi făcute la locul expoziției, în urna de donații, cu o contribuție minimă de 100 lei. De asemenea, puteți face donații online, folosind următoarele coordonate bancare: RO18BRDE410SV03869754100 (Asociația Connections), sau cu cardul bancar pe Bursa Binelui la linkul acesta cu mențiunea “Donație Film Exp. Pitești.”

Un Apel la Memorie

Expoziția “Apel la Memorie. Să nu uităm. Călătorie în anii de dictatură” ne reamintește că este esențial să nu uităm trecutul nostru și să învățăm din el. Acest eveniment cultural aduce în prim-plan o parte crucială a istoriei României, încurajând reflecția și dialogul asupra valorilor noastre democratice și a importanței apărării lor.

În cuvintele Galeriei Galateca, “Găzduim și susținem acest proiect pentru că simțim că este important să ne cunoaștem trecutul ca să ne dezvoltăm sănătos.” Muzeul “Undeva în Comunism” adaugă, “Comunismul în România este regimul odios care a fost ascuns sub umbrela istoriei false! Muzeul ‘Undeva în Comunism’ oferă informare și conștientizare dincolo de nostalgie.”

Această expoziție este mai mult decât o simplă prezentare de obiecte; este un apel la memorie și la conștientizare a trecutului nostru colectiv, cu speranța că învățând din istorie, putem construi un viitor mai bun pentru toți românii.

 Actorul Ion Caramitru si regizoarea Victoria Baltag, filmari ‘’Experimentul Pitesti’’ 2015