ANONIMUL 2023. Peste 4,000 de persoane au asistat aseară la proiecția filmului Kidnapped, regizat de Marco Belloccio.

Cel mai recent film creat de Marco Belloccio, cineastul distins cu Trofeul Anonimul, a avut premiera sa națională ieri, atrăgând un număr de peste 4,000 de spectatori la proiecția de deschidere a celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL. “Kidnapped” a fost prezentat pentru prima dată la nivel internațional în cadrul competiției oficiale a Festivalului de Film de la Cannes.

La ceremonia de deschidere, Miruna Berescu, directorul festivalului, a subliniat importanța sprijinului constant din partea publicului și a comunității din Sfântu Gheorghe. Grupul vocal “Ciornii Morii”, reprezentând comunitatea locală, a cântat în limba română și ucraineană. “Este o provocare să organizezi un eveniment cultural timp de 20 de ani consecutiv, dar ne bucurăm să vedem bucuria, sprijinul și chiar iubirea manifestată de cei care au participat măcar o dată la Festival. Ne umple de satisfacție că putem simți căldura oamenilor din Sfântu Gheorghe și că putem oferi publicului filme în premieră, aduse în România imediat după Festivalurile de la Cannes sau Locarno.”

„Vocația mea, filmul” continuă cu a doua ediție. Acest proiect social și cultural de educație non-formală pentru elevii din zona Deltei Dunării a ajuns acum la cea de-a doua ediție și constă într-o serie de activități menite să stimuleze și să faciliteze accesul la educație culturală.

Participanții vor avea din nou ocazia să interacționeze cu mai mulți profesioniști din industria cinematografică, printre care se numără Emanuel Pârvu (actor și regizor), criticul de film Ionuț Mareș și popularul actor Vlad Ivanov. „Vocația mea, filmul” se desfășoară în perioada 15-20 august în cadrul Festivalului ANONIMUL și este un program organizat de către Asociația FAMart, beneficiind de sprijinul E-ON România.

Programul ANONIMUL 2023 adună numeroase evenimente conexe. Miercuri, 16 august, de la ora 11:00, cortul festivalului montat în zona de camping va găzdui o sesiune ANONIMUL Talks cu participarea actorilor Vlad Ivanov și Ilinca Manolache, regizorilor Alexandru Solomon și Emanuel Pârvu, producătoarelor Ada Solomon și Miruna Berescu, precum și a selectorilor Ludmila Cvikova și Ionuț Mareș, alături de cineastul Laurențiu Damian – Președintele Uniunii Cineaștilor din România.

Tema discuției va fi „Așteptările publicului vs. așteptările realizatorilor în filmul românesc”. Publicul din Sfântu Gheorghe va avea ocazia să se bucure de spectacolul hibrid al Trupei Dl Goe, bazat pe albumul “Fata Morgana”, cu muzica însoțită de o serie de clipuri ce formează un film ce va putea fi urmărit în ziua de miercuri, 16 august, în locația Green Dolphin Camping.

Joi, 17 august, OTP Bank România se asociază cu Festivalul pentru inițiativa de ecologizare „Vreau o Deltă ca-n filme”, ce propune colectarea deșeurilor din Delta Dunării cu sprijinul Asociației Ape Fără Plastic și al voluntarilor înregistrați la adresa: https://bit.ly/vreauodeltăcanfilme.

Pe 19 august, în cadrul galei de închidere a ANONIMUL 2023, regizoarea japoneză Naomi Kawase va fi onorată cu Trofeul Anonimul pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale.

Seara se va încheia cu proiecția în premieră a “Filmului Oficial al Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, Partea A” și cu un concert susținut de Șuie Paparude. Programul festivalului include două competiții de scurtmetraje, una pentru producțiile românești și alta pentru cele internaționale, precum și o competiție pentru lungmetraje, alături de proiecții speciale în afara competiției.

Toate acestea vor avea loc în prezența membrilor echipelor de producție și vor fi prezentate atât în sala de cinema din zona de camping, cât și în sălile din Green Village.

Ediția a 20-a a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL se desfășoară în intervalul 14-20 august, la Sfântu Gheorghe. Programul detaliat al ANONIMUL poate fi consultat pe https://bit.ly/Anonimul2023, iar biletele cu preț zero pentru proiecțiile din săli pot fi achiziționate de pe https://eventbook.ro/festival/festivalul-international-de-film-independent-anonimul.

Spotul competițiilor de scurtmetraj: https://youtu.be/Jh5KXglirRc
Spotul competiției de lungmetraj: https://youtu.be/ejgAEUfjzBg
Spotul filmelor în afara competiției: https://youtu.be/TK2jJFjG8uY
Spotul focusului Naomi Kawase: https://youtu.be/xyAdM7hdTf0