Filmul artistic independent despre Experimentul Pitești, început în 2011 prin eforturile regizoarei Victoria Baltag, va rula în avanpremieră la Sala Mare a Teatrului Național București pe data de 9 martie 2022, in memoriam Ion Caramitru. Lung-metrajul prezintă unul dintre cele mai înfiorătoare experimente de mutilare emoțională si fizica prin tortură, realizat de regimul comunist – Experimentul Pitești. Proiectul este rezultatul a 10 ani de muncă benevolă și voluntară a peste 600 de oameni care acum trebuie remunerați.
Povestea filmului începe cu momente din viața socială a anilor 1942-1948 (zona Moldovei, Iași), aduce în prim-plan psihologia umană și culminează cu punerea în imagini a “fenomenului reeducării” în România (1948-1954). Reconstituirea evenimentelor s-a realizat în urmă unei documentări de arhivă amănunțite, care s-a desfășurat pe parcursul a peste 3 ani.
Prima parte a filmărilor s-a desfăşurat la Iaşi. Colegiul Naţional „C. Negruzzi”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, Vila Sonet – Muzeul „Mihai Codreanu”, Râpa Galbenă, strada Sărărie, Primăria şi centrul oraşului, de la Palatul Culturii, până la Catedrala Mitropolitană, s-au aflat în obiectivul camerelor de filmat. S-a filmat si la Aroneanu, sat tradițional românesc, unde sunt două case autentice din 1944.
Primul material filmat despre lungmetrajul despre Experimentul Pitești a fost realizat la Fortul 13 Jilava, iar materialul a fost folosit la prima campanie de colectare de fonduri pentru acest proiect (mai 2015).
Impresionat de subiectul, dar și de miza artistică a filmului, precum și de cadrul independent de realizare, Ion Caramitru s-a alăturat echipei pro bono. Data de 9 martie 2022 pentru avanpremieră nu este deloc întâmplătoare, ci marchează un omagiu adus actorului Ion Caramitru.
Despre Experimentul Pitești știm că „A fost una dintre cele mai cumplite experiențe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”, așa cum afirmă istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze. Perioada nefastă a istoriei, între 1949-1952, a făcut mii de victime: reeducarea, tortură fizică și mentală a studenților din România, inițiată de comuniști. Scopul: crearea omului de tip nou. Cei care aveau o altă convingere politică sau religioasă, alta decât cele agreate de regim, erau supuși reeducării prin tortură. A fost considerat cel mai agresiv program de spălare a minții din Europa de Est.
„La 33 de ani de la căderea comunismului, numărul exact al victimelor Experimentului Pitești nu este nici până astăzi cunoscut. Cu un efort început acum 10 ani, ne-am propus să aducem în atenția publicului o parte dintre evenimentele petrecute atunci. Este un film artistic, cu o componentă puternică de documentare. Timp de 3 ani am discutat cu victime, cu familiile acestora, cu istorici, cu reprezentanți ai Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Experimentul Pitești nu a fost un simplu accident. A fost un efort programatic de distrugere, prin tortură fizică și emoțională. Experimentul Pitești trebuie să fie în manuale, pe ecrane, în muzee, pentru a ne asigura că istoria nu se repetă. Le mulțumim tuturor celor care ne-au susținut până acum și au ales să doneze pentru că Experimentul Pitești-Filmul să ajungă pe ecrane. De asemenea, le mulțumim și celor care vor să ne ofere în continuare un ajutor în cunoașterea istoriei și ororilor comunismului.”, declară Victoria Baltag (34 de ani), regizoarea filmului și inițiatoarea proiectului Experimentul Pitești – Filmul.
Este un proiect 100% independent, care a dus lipsă de finanțare. A fost realizat din donații, împrumuturi și contracte amânate, majoritatea actorilor și echipei au lucrat 10 ani de zile fără să fie plătiți încă și au făcut acest lucru pentru că au considerat că un astfel de proiect era mai mult decât necesar.
Proiectul a fost finanțat exclusiv din fonduri private și din crowdfunding. Astfel că, din lipsa de fonduri, întreaga echipă de filmare a lucrat benevol, inclusiv actorii, Ion Caramitru, Axel Moustache, Rareş Lucaci şi Sergiu Moraru, fiind doar o parte dintre cei ce alcătuiesc distribuţia filmului.
Încă este nevoie de sprijin financiar pentru a duce la bun sfârșit acest proiect atât de necesar. Nevoile de finanțare sunt urgente, cu atât mai mult cu cât proiectul își propune să fie lansat cu un șir de evenimente: după avanpremieră vor urma o expoziție de fotografie, apoi una de pictură și o lansare de carte cu poveștile nespuse din perioada anilor sub comunism în Romania.
Așadar, de la logistica aferentă tuturor evenimentelor și până la costuri de servicii foto – video sau de onorarii actori, facem un ultim apel la toți cei interesați să susțină acest proiect extrem de îndrăzneț și necesar. Suma țintită este de aproximativ 50.000 euro. (mai multe detalii puteti gasi pe bursabinelui.ro